Klasyczna zupa cebulowa

Klasyczna potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar warzywny i smażona cebula. Podawana z grzankami z bagietki i startym serem, koniecznie zapieczona w piekarniku. Jedyna w swoim rodzaju, charakterystyczna i niepowtarzalna w smaku. Do tego bardzo sycąca. Koniecznie z dodatkiem koniaku lub brandy. Początkowo spożywana przez biednych chłopów i ubogich mieszkańców miast, serwowana w całonocnych barach na francuskich targowiskach, stała się przysmakiem kupców. Przez lata zdobyła światową sławę jako klasyczna potrawa kuchni francuskiej i można ją spotkać w niejednej szanowanej restauracji. Przepisów na jej wykonanie jest wiele, ja skorzystałam z przepisu Magdy Gessler. 

Składniki:
1 kg cebuli
4 ząbki czosnku
50g masła
1 litr bulionu warzywnego
150g żółtego sera
bagietka
100ml koniaku
szczypiorek do podania
Przygotowanie:
Cebule obieramy, kroimy w plasterki i szklimy na maśle. Zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż cebula będzie miękka. Z kromek bagietki robimy grzanki w tosterze lub piekarniku. Włączamy piekarnik (funkcja grzania od góry). Do zupy dodajemy koniak i przelewamy do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu układamy po grzance i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż ser się rozpuści. Podajemy natychmiast, bardzo gorącą, posypaną posiekanym szczypiorkiem.






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty