piątek, 17 stycznia 2014

Placuszki serowe

Tym razem propozycja na pyszne, słodkie śniadanie lub podwieczorek. Delikatne, puszyste, wilgotne placuszki, w smaku przypominające sernik. Podaję je z sosem truskawkowym i cukrem pudrem, ale świetnie pasowałby też gorący sos czekoladowy lub konfitura z dowolnych owoców.
 Składniki:
250g twarogu
2 jajka
1/2 laski wanilii
25g cukru pudru
50g mąki pszennej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ser wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka z jajek, cukier, mąkę i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Składniki łączymy ze sobą za pomocą widelca. Z białek ubijamy lekką pianę i mieszamy z ciastem twarogowym.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladowym, miodem lub ze świeżymi owocami.


4 komentarze:

  1. Cudowne, zwłaszcza z jogurtem i konfiturą. Planowałam jedną porcję ciasta - musiałam usmażyć placuszki z 3. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100%. Pozdrawiam.

      Usuń