poniedziałek, 20 stycznia 2014

Domowy paprykarz szczeciński

Paprykarz szczeciński każdy zna, nie każdy jednak lubi jego "puszkową" wersję. Wiadomo. Domowe wersje wszystkiego są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Polecam gorąco!

Składniki:
puszka tuńczyka w kawałkach w sobie własnym
1 cebula
2 ząbki czosnku
100g ryżu bosmati
1/2 czerwonej papryki
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz świeżo mielony
sól
papryka ostra i słodka mielona do smaku
1 łyżeczka cukru (ewentualnie)
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę, czosnek i paprykę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, paprykę i czosnek. Dodajemy odsączonego z wody tuńczyka z puszki, mieszamy, dodajemy koncentrat i przyprawy. Na koniec wszystko łączymy z ryżem, dokładnie mieszając, ewentualnie doprawiamy. 


1 komentarz:

  1. Zdjęcie niezwykle sugestywne, trafiłam tu, bo właśnie zamierzam zrobić taki paprykarz :-)

    OdpowiedzUsuń