Tarta drożdżowa ze szpinakiem, boczkiem i kozim serem...

Nie jest to klasyczna wytrawna tarta na kruchym spodzie, ale na cieście drożdżowym. Coś pomiędzy włoską pizzą a francuskim quiche. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!


Ciasto:
25g świeżych drożdży
100ml ciepłej wody
szczypta cukru
200g mąki
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania foremki

Nadzienie:
150g boczku
60g mrożonego szpinaku
1 szalotka
2 ząbki czosnku
5 łyżek śmietany 30%
2 jajka
60g tartego sera koziego
pomidorki koktajlowe
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię na którą wrzucamy pokrojony boczek, podsmażamy, aż wytopi się tłuszczyk. Szalotkę i czosnek kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię z boczkiem. Po chwili dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy wszystko razem chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy ze śmietaną i tartym serem, dodajemy usmażone składniki, przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawiamy na chwilę. Resztę sypkich składników mieszamy w  misce. Wlewamy drożdże oraz oliwę, mieszamy i przekładamy na oprószony mąką blat. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i lekko rozciągliwe. 
Formę do tarty smarujemy oliwą. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno i boki formy. Na tak przygotowane ciasto wykładamy nadzienie. Na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut.






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty