poniedziałek, 19 maja 2014

Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka.

Kaszotto- czyli risotto, ale przygotowane z kaszy. W tym przypadku z kaszy pęczak. Pyszne, sycące i bardzo zdrowe danie. Kasza, jak wiadomo, jest bardzo bogata w wartości odżywcze, zawiera cenne pierwiastki (magnez, cynk, żelazo, potas), witaminy z grupy B. Sprzyja lepszej koncentracji, wzmacnia włosy i paznokcie. Jest w niej dużo błonnika, który wspomaga trawienie, a zawarte w niej węglowodany rozkładają się powoli, jest więc bardzo sycąca. Buraki poza całym mnóstwem cennych pierwiastków mineralnych zawierają dużo kwasu foliowego. Od dawna doceniane są w medycynie naturalnej jako środek krwiotwórczy. Zapobiegają anemii, a co więcej, wspomagają leczenie białaczki. Botwinka, czyli niedojrzała postać buraka ćwikłowego, zawiera mnóstwo potasu, fosfor, sód, żelazo oraz witaminy A, B1, B2, PP.
Do przygotowania kaszotto, pesto z botwinki i chipsów z buraka użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów Omega-3, i dlatego aby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem powinniśmy go stosować w naszej codziennej diecie. By zapewnić organizmowi niezbędną dawkę Omega-3, wystarczą tylko 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie!


Składniki:
Kaszotto
1 szklanka kaszy pęczak
3 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula drobno posiekana
2 średnie buraki, upieczone wcześniej, pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
500 ml bulionu warzywnego
150 ml czerwonego wina wytrawnego
100 ml soku z buraka (świeżego lub z butelki tzw jednodniowego)
1 łyżka tartego sera Grana Padano
sól, pieprz


Pesto z botwinki
2 garście pokrojonych liści botwinki
1 garść natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1/8 szklanki pistacji (uprażonych na suchej patelni)
1/8 szklanki sera Grana Padano
1/4 szklanki oleju rzepakowego
sól, pieprz


Przygotowanie:
Chipsy z buraka:  Obieramy buraka i kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy lekko każdy plasterek olejem rzepakowym, najlepiej za pomocą pędzelka. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 30 minut. Wyjmujemy i przekładamy na kratkę. Jeśli po ostygnięciu nie są chrupiące, jeszcze raz je podpiekamy, tym razem w 150 stopniach C przez 5 minut. Uważamy, żeby się nie przypaliły.
Pesto z botwinki:  Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy. W trakcie miksowania cienkim strumieniem dodajemy olej. Gotowe pesto zalewamy niewielką ilością oleju. Dzięki temu zachowa dłużej świeżość.
Kaszotto:  Na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego i szklimy na nim cebulę. Po kilku minutach dodajemy czosnek i pokrojone buraki. Następnie wsypujemy kaszę pęczak i smażymy kilka minut, często mieszamy żeby pęczak się nie przypalił. Do kaszy wlewamy czerwone wino i kiedy odparuje uzupełniamy odrobiną bulionu. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy i uzupełniamy płyn, do momentu kiedy kasza będzie gotowa. Pod koniec gotowania, czyli po około 30 minutach gotowania dodajemy sok z buraka, tarty ser i przyprawiamy solą i pieprzem.
Kaszotto podajemy z pesto z botwinki, chipsami z buraka, rukolą i ulubionymi serami np fetą, Parmezanem, Grana Padano lub Bursztynem.







4 komentarze:

  1. niesamowite zdjęcia tego - z założenia - niefotogenicznego dania

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruby temat, tylko dlaczego Docent nie został zaszczycony ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że Docent wybaczy. Postaram się zrehabilitować.

      Usuń