piątek, 16 maja 2014

Pierogi z botwinką i masełkiem koperkowym


Składniki:
Farsz:
pęczek botwinki (liście i łodygi)
1-2 ząbki czosnku
100 g twarogu
150 g sera typu feta
2 łyżki posiekanego koperku
garść posiekanych pistacji lub orzechów włoskich
łyżka masła
sól, pieprz

Ciasto na pierogi:
250 g mąki pszennej typ 500
1 szklanka ciepłej wody

Masło koperkowe:
1/2 kostki masła
mały pęczek koperku
szczypta soli
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania farszu. Dokładnie myjemy i siekamy łodygi i liście botwiny. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim botwinkę około 8 minut.Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje.

Przygotowujemy ciasto na pierogi. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i wlewamy na jego środek najpierw 3/4 szklanki ciepłej wody, a kiedy w trakcie wyrabiania ciasta okaże się, że się nie klei- dodajemy więcej wody. Wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie miękkie i sprężyste- to zajmuje około 10 minut. Owijamy je w folię spożywczą i odkładamy na 10-15 minut.

Potem wałkujemy ciasto na podsypanym mąką blacie na grubość około 2-3 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środku kółka kładziemy łyżkę farszu i sklejamy pierogi. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Pierogi gotujemy aż wypłyną na powierzchnię.

Do polania pierogów przygotowujemy masełko koperkowe. W garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego posiekany koperek i szczyptę soli. Po minucie zdejmujemy z ognia i polewamy nim pierogi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz