środa, 14 maja 2014

Ślimaki drożdżowe z jabłkami

Składniki:
500 g mąki  pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
42 g świeżych drożdży
100 g cukru
80 g roztopionego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
4-5 jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
W ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu na kilka minut. Następnie dodajemy je z masłem, jajkiem, cukrem i solą do przesianej wcześniej mąki i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, wykładamy na podsypany mąką blat i wałkujemy. Na rozwałkowanym cieście układamy równomiernie pokrojone w kostkę jabłka i posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne możemy delikatnie posypać je cukrem. Ciasto zwijamy jak roladę, a następnie kroimy na 3-4 cm kawałki (ślimaki) i układamy w okrągłej foremce nacięciem do góry. Ciasto pieczemy w temp. 150 stopni C około 1 godziny. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Wygladaja bardzo apetycznie, do wyprobowania.
    Czy maki ma byc 0,5 kg?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, 0,5 kg. Gdzieś mi to umknęło. Zaraz poprawię.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń