sobota, 10 maja 2014

Chlebek bananowy

Pachnący i delikatny, słodki, ale nie przesłodzony, z wierzchu lekko chrupiący, w środku puszysty, miękki i wilgotny. Sekret dobrego chlebka bananowego tkwi w przejrzałych, brązowiejących bananach, które im ciemniejsze, tym słodsze. Czasami można kupić je w sklepach przecenione. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera czy jakiegokolwiek sprzętu (poza piekarnikiem). Wystarczy miska, widelec, foremka.
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany
1/4 kostki roztopionego masła
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do temp. 175 stopni C. Foremkę wielkości 10 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.

W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodajemy jajka, roztopione masło i rozgniecione widelcem banany. Mieszamy do momentu połączenia się składników w masę.

Masę wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę lub aż wbity w środek ciasta patyczek będzie po wyjęciu suchy. Podajemy z ulubionymi powidłami.






2 komentarze:

  1. U mnie ostatnio był taki chlebek, tyle, że z dodatkiem nutelli. Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy pomysł. Nutella i banany- super połączenie. Kiedyś wypróbuję. Pozdrawiam!

      Usuń