piątek, 25 września 2015

Puree z dyni

Przygotowanie puree z dyni jest banalnie proste, a można je wykorzystać jako bazę do przygotowania zupy, placków, farszu do pierogów, hummusu i wielu innych potraw. Wystarczy upiec, a następnie zmiksować dynię. Jeśli chcecie przechowywać puree przez  dłuższy czas wystarczy je zamrozić. 


Składniki:
dynia Hokkaido (w dowolnej ilości)
olej lub oliwa
Przygotowanie:
Dynię myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki (ze skórą). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Lekko skrapiamy oliwą i mieszamy. Pieczemy w temp. 200 stopni C do miękkości. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości kawałków. Zajmie to około 30 minut. Dynię studzimy, a następnie miksujemy blenderem na puree. Przekładamy do słoika. Takie puree możemy przechowywać do 4 dni w  lodówce lub zamrozić. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz