środa, 20 stycznia 2016

Kuskus z kalafiora

Kuskus wcale nie musi być pszenny, można przygotować go z kalafiora, który po rozdrobnieniu przypomina właśnie kuskus. Jeśli wcześniej upieczemy go w piekarniku, nabierze lekko orzechowego smaku. W połączeniu z natką pietruszki, listkami świeżej mięty, uprażonymi płatkami migdałów i pestkami granatu będzie lekką, pożywną przekąską, którą można zabrać do pracy lub ciekawym dodatkiem do potraw mięsnych lub ryb.



 Składniki:
1 kalafior
1/2 szklanki płatków migdałów uprażonych na suchej patelni
1 granat
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
kilka posiekanych listków mięty
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 łyżeczki chili w proszku
szczypta cynamonu
szczypta curry
3 łyżki oliwy
sól
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Kalafior dzielimy na różyczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut. Po upływie tego czasu różyczki kalafiora obracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5 minut. W trakcie pieczenia uważamy żeby kalafior nie przypalił się.
Upieczony kalafior studzimy, następnie trzemy na małych oczkach tarki. Rozdrobniony kalafior mieszamy w dużej misce z pozostałymi składnikami. 





3 komentarze:

  1. Idealnie smakuje po dodaniu twarogu sypkiego mlekovity, polecam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń