Sałatka z pęczakiem, pomidorami i fetą
Pęczak to moja ulubiona kasza i często dodaję ją do sałatek. Lubię jej lekko orzechowy smak. Gotuje się ją równie łatwo jak ryż, a jest dużo ciekawsza w smaku i konsystencji. Świetnie sprawdza się nie tylko w sałatkach, ale także jako dodatek do zup i dań głównych, doskonała alternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Pęczak to najmniej przetworzona z kasz jęczmiennych. Uzyskuje się ją ze zdrowych ziaren jęczmienia, a jak wiadomo pierwotne produkty z minimum obróbki przemysłowej, mają najwięcej wartości odżywczych. Pęczak jest bogatym źródłem węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika, a także witamin i minerałów. Jedzmy więc kasze na zdrowie!
1 szklanka kaszy pęczak
250 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych
1 cebulka szalotka, drobno posiekana
1 podłużna papryczka chili, bardzo drobno posiekana
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
6 rzodkiewek, pokrojonych w ćwiartki
6 rzodkiewek, pokrojonych w ćwiartki
garść płatków migdałów
duża garść natki pietruszki, drobno posiekanej
duża garść listków świeżej bazylii, drobno posiekanej
duża garść rukoli, drobno posiekanej
200 g sera feta
drobno otarta skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku około 20 minut, odcedzamy i studzimy.
Przesypujemy kaszę do dużej miski, dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki, papryczkę chili, szalotkę, rzodkiewkę, płatki migdałów, czosnek, zioła i rukolę. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy pokruszoną fetę, skórkę otartą z cytryny. Przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.
Komentarze
Prześlij komentarz