Turecka sałatka z ciecierzycą
Kuchnia turecka to nie tylko kebab. Jest niezwykle bogata i różnorodna. W średniowieczu karawany z orientalnymi przyprawami i jedwabiem sunęły przez Turcję z Indii i Chin do Europy oraz krajów arabskich. Sułtan nie tylko pobierał myto za transport, ale także za pośrednictwem swoich kucharzy oceniał wartość kulinarną cennych towarów, a rękoma ogrodników rozpowszechniał nowe uprawy na swoich ziemiach. Sałatka z ciecierzycy (Nohut Salatasi) jest potrawą regionalną i pochodzi z Gaziantep (miasto w południowej Turcji). Jada się ją tam zawiniętą w yufkę lub lawasz czyli płaski chleb. Ciecierzyca sprawia, że sałatka jest bardzo sycąca, a dzięki cytrynowemu dressingowi orzeźwiająca.
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
duża garść czarnych oliwek, przekrojonych na pół
200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki
1 cebula szalotka, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
200 g sera feta, pokruszonego
pęczek posiekanej natki pietruszki i kilka listków świeżej mięty
Sos: sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i pieprzu cayenne lub ostrej papryki, sól, pieprz
Przygotowanie:
Suszoną ciecierzycę przed gotowaniem trzeba namoczyć w zimnej wodzie przez przynajmniej 8 godzin, a najlepiej przez całą noc. Następnie płuczemy ją i gotujemy w dużej ilości wody przez godzinę, następnie odcedzamy i studzimy.
Jeśli używacie ciecierzycy z puszki, musicie ją opłukać z zalewy.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy z sosem w dużej misce. Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku. Podajemy od razu lub wstawiamy do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły.
Komentarze
Prześlij komentarz