piątek, 6 maja 2016

Babeczki z rabarbarem

Jak maj to oczywiście pora na rabarbar. Na początek trafił do babeczek, ale pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada. Kusi mnie też daiquiri- mrożony rabarbarowy sok z rumem oraz rabarbarowe mohito. Można przygotować też czatnej do ostrego sera z rabarbarem, cebulą i tymiankiem albo dżem z truskawkami i rabarbarem. Malując sobie paznokcie na rabarbarowy kolor, martwię się tylko tym, że sezon jest krótki i już za chwilę rabarbaru nie będzie. Nie ma rady- trzeba się najeść na zapas;)

Składniki:
150 g miękkiego masła
150 g brązowego cukru
2 jajka
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g płatków migdałów
300 g rabarbaru
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec rabarbar i migdały. Wszystko razem mieszamy. Formę do muffinów wykładamy papilotkami i wkładamy do nich ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.



2 komentarze:

  1. Hej, a co z migdałami? :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Migdały dodajemy do ciasta razem z rabarbarem. Już poprawiam:)

      Usuń