piątek, 20 maja 2016

Lemoniada rabarbarowa

Pyszny, orzeźwiający napój, którego przygotowanie zajmie Wam mniej niż pół godziny. Doskonale smakuje schłodzony, podany z kostkami lodu, plasterkami cytrusów i świeżymi ziołami. Na bazie lemoniady można też przygotować rabarbarowe drinki. Sezon rabarbarowy jest dość krótki ( trwa od kwietnia do końca czerwca), ale rabarbar dobrze znosi mrożenie, można więc zrobić sobie zapasy i serwować taką lemoniadę przez całe lato.


 Składniki:
800 g rabarbaru
1 litr wody
150 g cukru
cytryna
listki mięty
kostki lodu
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, kroimy, wkładamy do garnka, dodajemy cukier, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, gotujemy 10 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Rabarbar odcedzamy, lemoniadę przelewamy do dzbanka, dodajemy kostki lodu, miętę i plasterki cytryny. Można też dodać wodę gazowaną, a w wersji dla dorosłych Prosecco.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz