poniedziałek, 9 maja 2016

Koktajl z mango, awokado i młodym jęczmieniem

Młody zielony jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok z pomarańczy oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Ponadto jest bogaty w egzogenne aminokwasy i błonnik pokarmowy. Działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Jest pomocny w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Jest też stosowany jako środek wspomagający odchudzanie, a wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszaniu organizmu. W postaci sproszkowanej kupicie go w aptece lub sklepie ze zdrową żywnością. Wystarczy dodać trochę tego zielonego proszku do koktajlu aby otrzymać prawdziwą bombę witaminową.


 Składniki:
1/2 awokado
1/2 mango
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 limonki
1/2 szklanki wody mineralnej
2 łyżeczki sproszkowanego zielonego jęczmienia
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone awokado i mango umieszczamy z pozostałymi składnikami w naczyniu i miksujemy blenderem. Koktajl pijemy zaraz po przyrządzeniu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz