środa, 25 maja 2016

Wiosenny Cezar

Sałatka Cezar, wbrew pozorom, nie ma nic wspólnego ze słynnym Juliuszem Cezarem. Swoją nazwę zawdzięcza pewnemu restauratorowi Caesarowi Cardiniemu, który przyrządził ją jako pierwszy, gdy skończyły się w jego restauracji zapasy i musiał przygotować coś, z tego co zostało. I tak za sprawą przypadku, z resztek powstała sałatka, którą dziś zna cały świat. 


Składniki:
sałata rzymska
grzanki z pszennego pieczywa
grillowana pierś kurczaka
plasterki parmezanu
natka pietruszki
pieprz
bratki do dekoracji

Sos cesarski:
75 ml oliwy
1 jajko (całe)
2 fileciki anchois
1 łyżeczka musztardy dijon
ząbek czosnku (rozgnieciony)
1 łyżeczka sosu Worcester
garść tartego parmezanu
Przygotowanie:
Sos: Potrzebny będzie blender i dość wysokie, wąskie naczynie. Najpierw wlewamy oliwę, potem wbijamy jajko i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem miksujemy na wysokich obrotach blendera, ruszając końcówką w górę i w dół. Po kilku sekundach sos powinien mieć gładką i gęstą konsystencję.

Grzanki przygotowujemy na patelni lub grillu. Możemy natrzeć je czosnkiem. Pierś kurczaka grillujemy, a następnie kroimy na kawałki. Na talerzu układamy liście sałaty i pozostałe składniki. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem.






2 komentarze: