poniedziałek, 24 października 2016

Tarta Tatin z gruszkami

Tarta jest jedną z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Klasyczna Tarta Tatin to tzw "odwrócona szarlotka", bo tradycyjnie przygotowuje się ją z jabłkami. Powstała w efekcie kuchennej wpadki roztargnionej francuskiej kucharki Stephanie Tatin, która to przygotowując tartę z jabłkami zapomniała wyłożyć formę ciastem i włożyła do niej najpierw jabłka. Ratując sytuację przykryła jabłka ciastem i tak upiekła. Efekt okazał się znakomity! Odwrócona tarta Tatin znana jest na całym świecie i smakuje doskonale podana na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Jak widać można przygotować ją także z innymi owocami. Z gruszkami wyszła wyśmienita:)


Składniki:
Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
100g masła
30g cukru
szczypta soli
1 jajko
Dodatkowo:
1 kg twardych gruszek
1 łyżka soku z cytryny
50ml wody
100g cukru
40g masła
Przygotowanie:



Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min.

W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy gruszki. Obieramy je, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Do dużej patelni wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści, a następnie skarmelizuje na złoty kolor. Nie mieszamy.
Dodajemy masło. Całość przez chwilę będzie się pienić. Gdy masło się rozpuści dajemy na patelnię gruszki i smażymy, aż sok z gruszek wyparuje, owoce będą półmiękkie i obtoczą się w karmelu. Trwa to ok. 15 min.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
Gruszki przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem okrągłej foremki (tortownicy).
Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej na wielkość  formy. Ciasto kładziemy na gruszkach. Brzeg ciasta wciskamy pomiędzy formę a owoce.
Pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu oddzielamy od razu nożykiem ciasto od formy.
Na formie układamy talerz i zdecydowanym ruchem odwracamy na nią ciasto. (Uwaga, aby się nie poparzyć).
Podajemy najlepiej na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.





1 komentarz: