piątek, 28 października 2016

Naleśniki "ruskie" z dynią

Pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Każda ich ilość znika u nas w oka mgnieniu. W trakcie lepienia pierogów zawsze stwierdzam, że będziemy je jeść przez co najmniej  tydzień, po czym wieczorem okazuje się, że nie ma już ani jednego. Ich przygotowanie nie jest jakoś bardzo skomplikowane, ale jednak czasochłonne. Naleśniki wypełnione pierogowym farszem to mniej pracochłonna wariacja na temat popularnych "ruskich", a smakują zacnie. Farsz wzbogaciłam dynią, bo jesienią przemycam ją gdzie się da:) Do  naleśnikowego ciasta trafiła kurkuma, która zaliczana jest do najzdrowszych przypraw świata. Ten żółty proszek słynie między innymi z silnych właściwości przeciwzapalnych i przeciwwirusowych, warto więc wzbogacać nią posiłki, szczególnie w okresie jesiennych przeziębień.


Składniki:
Naleśniki:
300 ml mleka
50 ml wody gazowanej
2 jajka
150 g mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki kurkumy
olej do smażenia
Farsz do naleśników:
200 g ugotowanych ziemniaków
100 g puree z dyni
150 g twarogu
2 cebule
olej do smażenia
1 łyżeczka curry w proszku
sól
pieprz
Dodatkowo:
100 g tartego żółtego sera
masło do wysmarowania formy do zapiekania
szczypiorek
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mieszamy wszystkie składniki, do momentu aż pozbędziemy się grudek. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy razem z twarogiem. Dodajemy dyniowe puree. Cebule drobno kroimy i smażymy, następnie dodajemy do farszu. Wszystko przyprawiamy curry w proszku, solą i pieprzem. Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy w rulonik. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Naleśniki posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy aż się rozpuści (około 20 minut). Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.


4 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko to co lubię znajduje się w tym przepisie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny, jesienny obiad :) Ja też jestem fanką pierogów, tudzież naleśników ruskich :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie wyglądają, ciekawy pomysł! lubię takie dania

    OdpowiedzUsuń