czwartek, 28 listopada 2013

Burgery w picie z sosem tatarskim


Składniki (4 porcje):
500g mięsa mielonego wołowego
4 sztuki pieczywa pita
sos tatarski (przepis poniżej)
pomidorki koktajlowe
sałata roszponka
sól, pieprz
 
Przygotowanie:
Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy ręką. Z mięsa formujemy burgery (lub kotlety, jak kto woli) i smażymy po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej lub grillu. Pitę wkładamy na 3 minuty do tostera, nacięciem do góry. Można ją także podgrzać w piekarniku lub na grillu. Pieczywo pozostawiamy chwilę do ostygnięcia, odrywamy nacięcie i możemy faszerować.
Do pity wkładamy przygotowane mięso, sos tatarski, pomidorki koktajlowe i sałatę roszponkę.



Sos tatarski:
4 ogórki konserwowe
4 grzyby marynowane
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól pieprz
 
Przygotowanie:
Ogórki, grzyby, cebulę i czosnek drobno kroimy. Dodajemy majonez, jogurt, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i gotowe!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz