sobota, 30 listopada 2013

Praliny kokosowe w mlecznej czekoladzie

 
Składniki:
250g wiórków kokosowych
100ml śmietany 36%
60g cukru pudru
70g masła
300g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy śmietanę. Zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy wiórki kokosowe z cukrem, a następnie wlewamy masło ze śmietaną. Wszystko razem mieszamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane kulki wkładamy do zamrażalki na około 2 godziny.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Schłodzone kulki obtaczamy w czekoladzie, nabijając kokosową kulkę na patyk do szaszłyków moczymy w czekoladzie. Gotowe kulki wkładamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.


 
 
 

12 komentarzy:

  1. Taka domowa wersja batoników bounty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja używam mleka skondensowanego słodkiego,dodaje też mleko w proszku

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego kulki nie chciały mi się sklejac? Wszystko robiłam zgodnie z przepisem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A próbowałaś schłodzić masę w lodówce? Może ułatwiłoby to formowanie kulek.

      Usuń
    2. Jakoś je uformowałam a później było już z górki :) dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
    3. Cieszę się:) Mam nadzieję, że były pyszne. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Pycha palce lizać :) od dziś będą częstym gościem na moim stole

    OdpowiedzUsuń