piątek, 29 listopada 2013

Zapiekanka chłopska z jajkiem


Składniki:
1 kg ziemniaków
350g kiełbasy
100g boczku
2 duże cebule
200ml śmietany
200g sera korycińskiego (lub dowolnego żółtego)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
szczypiorek
3 jajka
 
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w wodzie z solą około 5 do 10 minut, następnie odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy. Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do smażącego się boczku. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do boczku i kiełbasy. Smażymy kilka minut.
Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę ziemniaków. Następnie kiełbasę z boczkiem i cebulą i kolejną warstwę ziemniaków. Zapiekankę polewamy śmietaną przyprawioną solą, pieprzem i gałką. Ser kroimy w drobną kostkę i posypujemy nim zapiekankę. Zapiekamy 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika, robimy łyżką wgłębienia do których wbijamy po 1 jajku. Jajka lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekankę wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy 10-15 minut, do momentu, aż białka jajek się zetną. Przed podaniem zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
 
 
 


1 komentarz:

  1. Bardzo lubię tą zapiekankę, ale z jajkiem jeszcze nie robiłam! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń