środa, 27 listopada 2013

Pierniczki


 
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka kakao
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
5 łyżek ciepłego mleka
 
 
Przygotowanie:
W rondlu podgrzewamy masło z miodem i cukrem, aż składniki się połączą. Do miski wsypujemy wszystkie pozostałe sypkie składniki. Następnie do mąki dodajemy przestudzone masło z miodem i jajko. Zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy stopniowo po łyżce mleka. Z ciasta formujemy gładką kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ulubione wzory. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Gotowe pierniki dekorujemy lukrem, czekoladą. Pierniki przechowujemy w szczelnym pojemniku. Z upływem czasu robią się bardziej miękkie i aromatyczne.



2 komentarze:

  1. Lubię takie delikatne, nieprzesadzone dekoracje pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierniczki bardzo lubię. A zwłaszcza takie śliczne. Bardzo kusząco wyglądają :))

    OdpowiedzUsuń