poniedziałek, 4 listopada 2013

Spaghetti carbonara

To jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej. Jest bardzo proste, smaczne i świetnie nadaje się na szybki obiad. Sos pochodzi z regionu Rzymu, a wymyślili go prawdopodobnie alianccy żołnierze podczas II wojny światowej. Połączyli oni włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. I tak powstała znana nam wszystkim Carbonara, którą w klasycznej wersji przyrządza się z boczku, żółtek, parmezanu, oliwy i pieprzu. Ja mój sos wzbogaciłam odrobiną śmietany. 

Składniki:
500g makaronu spaghetti
150g boczku
100ml śmietany
4 żółtka
50g sera parmezan
sól, pieprz
szczypiorek

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zarumieni.
W misce mieszamy żółtka, śmietanę i ser.
Na patelnię z boczkiem wlewamy pół szklanki wody z gotującego się makaronu, zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Drobno siekamy szczypiorek i posypujemy nim gotowe danie. 


1 komentarz:

  1. Ze smietana moze nie do konca klasyczne, ale tez pyszne :)

    OdpowiedzUsuń