Azjatycka sałatka z grillowaną wołowiną
Składniki:
200 g polędwicy wołowej
olej rzepakowy
1 marchew
1 cebula dymka
1 melon
garść sałaty
pęczek kolendry
papryka żółta i czerwona
1 łyżka sezamu prażonego na suchej patelni
Sos:
saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem
sok z 2 limonek
3 łyżeczki cukru brązowego
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka tartego imbiru
listki posiekanej kolendry
1 papryczka chilli pokrojona w plasterki
Przygotowanie:
Polędwicę posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 3 minuty. Wyjmujemy i odstawiamy, żeby mięso odpoczęło.
Na talerzu układamy sałatę, gałązki kolendry, wstążki z marchewki i melona zrobione obieraczką do warzyw, paprykę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Polędwicę kroimy w paski i układamy na sałatce. Całość posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni.
Sos: Wyciskamy sok z 2 limonek, dodajemy cukier brązowy, sos sojowy, starty korzeń imbiru, pokrojoną papryczkę chilli i listki kolendry. Wszystko razem mieszamy z saszetką oleju Kujawskiego z czosnkiem.Sos podajemy obok sałatki lub polewamy nim warzywa i mięso.
Moje smaczki :)
OdpowiedzUsuńZ wołowiną musi smakować bardzo dobrze. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie. :)
Takiego podania nie powstydziła by się żadna topowa restauracja. Wygląda po prostu pięknie i przepysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i pozdrawiam!
UsuńMoje smaki :)
OdpowiedzUsuńCałkowicie się zgadzam, niesamowicie to wygląda!
OdpowiedzUsuńnie jadłam nigdy wołowiny w sałatce,
OdpowiedzUsuńA wygląda bardzo zachęcająco :) Pięknie!