piątek, 4 lipca 2014

Azjatycka sałatka z grillowaną wołowiną

Składniki:
200 g polędwicy wołowej
olej rzepakowy
1 marchew
1 cebula dymka
1 melon
garść sałaty
pęczek kolendry
papryka żółta i czerwona
1 łyżka sezamu prażonego na suchej patelni
Sos:
saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem
sok z 2 limonek
3 łyżeczki cukru brązowego
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka tartego imbiru
listki posiekanej kolendry
1 papryczka chilli pokrojona w plasterki




Przygotowanie:
Polędwicę posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 3 minuty. Wyjmujemy i odstawiamy, żeby mięso odpoczęło. 
Na talerzu układamy sałatę, gałązki kolendry, wstążki z marchewki i melona zrobione obieraczką do warzyw, paprykę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Polędwicę kroimy w paski i układamy na sałatce. Całość posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni.
Sos: Wyciskamy sok z 2 limonek, dodajemy cukier brązowy, sos sojowy, starty korzeń imbiru, pokrojoną papryczkę chilli i listki kolendry. Wszystko razem mieszamy z saszetką oleju Kujawskiego z czosnkiem.Sos podajemy obok sałatki lub polewamy nim warzywa i mięso.








Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez ZT Kruszwica SA i serwis ZpierwszegoTłoczenia.pl
Do konkursu zaprasza Majana:
http://majanaboxing.blox.pl/2014/06/Kujawski-ze-smakiem-do-salatek-Konkurs.html

7 komentarzy:

  1. Z wołowiną musi smakować bardzo dobrze. :)
    Dziękuję za udział w konkursie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego podania nie powstydziła by się żadna topowa restauracja. Wygląda po prostu pięknie i przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam!

      Usuń
  3. Całkowicie się zgadzam, niesamowicie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam nigdy wołowiny w sałatce,
    A wygląda bardzo zachęcająco :) Pięknie!

    OdpowiedzUsuń