czwartek, 3 lipca 2014

Muffiny z borówkami

Nie ma chyba amerykańskiej czy brytyjskiej cukierni lub kawiarni bez "blueberry muffins" w menu. Nic w tym dziwnego, bo miękkie babeczki pełne słodkich kuleczek lubi chyba każdy. Sezon borówkowy w pełni, więc słodkie śniadanie z kawą i muffinką w roli głównej jest jak najbardziej mile widziane. Polecam. Tym bardziej, że przygotowanie ciasta na muffinki zajmuje zaledwie kilka minut.

Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
70g masła
1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 łyżeczki dobrej jakości kakao
1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskich


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i kakao). W drugiej wszystkie mokre (jajka, roztopione masło, jogurt). Łączymy składniki obydwu misek, mieszamy łyżką (nie mikserem). Ciasto powinno być grudkowate. Do masy dodajemy szklankę borówek (reszta przyda nam się na sam koniec) i delikatnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach do babeczek, na wierzchu każdej babeczki układamy pozostałe owoce. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z podanych składników otrzymamy 12 muffinek.










1 komentarz:

  1. Muffinki z jagodami były jednymi z pierwszych jakie upiekłam, mogłam je jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń