Chłodnik litewski
Dziś nie będzie eksperymentów. Będzie prosto, klasycznie i tradycyjnie. Prezentuję zdrowy i smaczny chłodnik litewski. Idealny na upalne dni. Doskonale orzeźwia, jest lekki i smakuje wyśmienicie.
Składniki:
3 średniej wielkości buraki
pęczek rzodkiewki
2 świeże ogórki lub małosolne
3 ząbki czosnku
500 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki kwaśnej śmietany
sok z cytryny
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z jajkiem na twardo lub z ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz