czwartek, 10 lipca 2014

Wątróbka w plastrach boczku z grilla z grillowanym jabłkiem i pikantnym sosem porzeczkowym

Sezon grillowy zachęca do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Jeśli znudziły się wam już kiełbaski lub chcielibyście zaskoczyć waszych gości czymś oryginalnym i niebanalnym polecam wam ten przepis!
Składniki:
400 g wątróbki drobiowej
200 g boczku wędzonego w plastrach
suszone śliwki
pieprz

Pikantny sos porzeczkowy:
100 g czerwonej porzeczki
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki miodu
łyżeczka sosu tabasco
łyżka octu balsamicznego
sól

Dodatkowo:
2 jabłka
sok z cytryny

Przygotowanie:
Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej  równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut.
Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy z obu stron na grillu przez kilka minut.
Porzeczki podsmażamy przez kilka minut z miodem. Dodajemy sok z cytryny, sos tabasco, ocet balsamiczny i wszystko razem gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą do smaku.
Wątróbkę podajemy na plasterku grillowanego jabłka z pikantnym sosem porzeczkowym. Smacznego!





zBLOGowani.pl

6 komentarzy:

  1. Pozdrawiamy z Czarnogóry deszczowej wygląda pysznie. Smakuje na pewno wyśmienicie. My nie mamy takich pyszności.
    Wszystkim cieknie ślinka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam i życzę udanych wakacji!

      Usuń
  2. Ja dodaję do niej jeszcze kawałeczek dobrego, kiszonego ogórka.
    Rewelacja na grilla!

    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :D

    Gratuluję wygranej i udziału w warsztatach :)

    Do zobaczenia w piątek na miejscu :)

    Miło będzie poznać nowe osoby z tą samą pasją.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie mogę się doczekać! Pozdrawiam! Do zobaczenia!

      Usuń