Wątróbka w plastrach boczku z grilla z grillowanym jabłkiem i pikantnym sosem porzeczkowym

Sezon grillowy zachęca do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Jeśli znudziły się wam już kiełbaski lub chcielibyście zaskoczyć waszych gości czymś oryginalnym i niebanalnym polecam wam ten przepis!
Składniki:
400 g wątróbki drobiowej
200 g boczku wędzonego w plastrach
suszone śliwki
pieprz

Pikantny sos porzeczkowy:
100 g czerwonej porzeczki
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki miodu
łyżeczka sosu tabasco
łyżka octu balsamicznego
sól

Dodatkowo:
2 jabłka
sok z cytryny

Przygotowanie:
Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej  równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut.
Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy z obu stron na grillu przez kilka minut.
Porzeczki podsmażamy przez kilka minut z miodem. Dodajemy sok z cytryny, sos tabasco, ocet balsamiczny i wszystko razem gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą do smaku.
Wątróbkę podajemy na plasterku grillowanego jabłka z pikantnym sosem porzeczkowym. Smacznego!





zBLOGowani.pl

Komentarze

  1. Pozdrawiamy z Czarnogóry deszczowej wygląda pysznie. Smakuje na pewno wyśmienicie. My nie mamy takich pyszności.
    Wszystkim cieknie ślinka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodaję do niej jeszcze kawałeczek dobrego, kiszonego ogórka.
    Rewelacja na grilla!

    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :D

    Gratuluję wygranej i udziału w warsztatach :)

    Do zobaczenia w piątek na miejscu :)

    Miło będzie poznać nowe osoby z tą samą pasją.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie mogę się doczekać! Pozdrawiam! Do zobaczenia!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty