poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Panna cotta z borówkami i lawendą

made by Karolina & Agatka

 Składniki na 8 małych porcji:
150 ml śmietany 30%
350 ml mleka
40 g cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki borówki amerykańskiej
łyżeczka kwiatów lawendy
Przygotowanie:
Zagotowujemy śmietanę z mlekiem i cukrem. Dodajemy łyżkę ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Do gorącej śmietany dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy lawendę i  borówki. Płyn przelewamy do silikonowych foremek na muffinki, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

4 komentarze:

  1. Piękne :) Niemalże podobne do moich :) Spójrz -> http://zdrowyjezyk.blogspot.com/2014/08/dietetyczna-panna-cotta-jogurtowa-z.html
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy foremki nie są czasem wygraną z konkursu, mam takie same? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różowe foremki od "oleju rzepakowego". Świetnie się sprawdzają nie tylko do muffinek:)

      Usuń
  3. Musiała smakować zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń