piątek, 22 sierpnia 2014

Tarta czekoladowa ze śliwkami i brzoskwiniami

Składniki:
Ciasto:
200 g przesianej mąki pszennej
2 łyżki cukru + 1 łyżeczka
2 łyżki kakao
1/4 łyżeczki soli
110 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 lekko ubite białko
Nadzienie:
1 pomarańcza
2 łyżki masła
50 g cukru
1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
6 śliwek, wydrylowanych pokrojonych w ósemki
2 brzoskwinie, wydrylowane, pokrojone w plasterki
bita śmietana lub dobre lody do podania
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z dwiema łyżkami cukru, kakao i solą. Dodajemy masło i palcami wyrabiamy kruszonkę. W małej filiżance mieszamy ekstrakt z wanilii z 3 łyżkami zimnej wody, skrapiamy kruszonkę i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek o średnicy 35 cm. Ostrożnie przekładamy go na silikonową formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut.
Robimy nadzienie: pomarańczę wyparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki- najlepiej obieraczką do warzyw, tak by uzyskać wąskie paseczki. Te z kolei drobno siekamy. W rondlu na dużym ogniu roztapiamy masło, mieszamy z cukrem, skórką pomarańczową, rozmarynem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy śliwki oraz 2 łyżki wody i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu- śliwki powinny lekko zmięknąć.
Owoce wraz z powstałym syropem rozkładamy na podpieczonym kruchym cieście, na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczoną tartę kroimy w kliny i podajemy z bitą śmietaną- na ciepło lub w temperaturze pokojowej.




1 komentarz: