poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów

Sezon dyniowy rozpoczynam od kremowej zupy, która jest bardzo łatwa do przygotowania. Jeśli nigdy nie przygotowywaliście samodzielnie żadnej potrawy z dyni, to zupa z dyni to świetny sposób na rozpoczęcie dyniowej przygody w kuchni. 

Składniki:
700 g dyni
3 duże pomidory
6 ząbków czosnku w łupinkach
1 cebula
oliwa
sól
biały pieprz
1 litr bulionu warzywnego
bazylia i ser Grana Padano do podania
Przygotowanie:
Pomidory i dynię myjemy. Dynię kroimy na kawałki i układamy w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Pomidory kroimy w ćwiartki i układamy na dyni. Na warzywach układamy cebulę pokrojoną w ćwiartki i ząbki czosnku w łupinkach. Wszystko skrapiamy oliwą i mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C (termoobieg) i pieczemy 1-1,5 godz. Od czasu do czasu możemy zamieszać warzywa, by równomiernie się podpiekły. Gdy warzywa będą gotowe, wyjmujemy je z piekarnika, z dyni i pomidorów zdejmujemy skórkę, z czosnku łupinki i przekładamy do garnka. Wlewamy bulion i płyn z naczynia w którym piekliśmy warzywa. Wszystko razem gotujemy przez chwilę, a następnie miksujemy na jednolity krem. Dodajemy przyprawy do smaku. Zupę podajemy posypaną tartym serem i bazylią.


3 komentarze:

  1. uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy, a jeśli jest w nich dynia i pomidor- super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, uwielbiam taką :) To jedno z tych dań, za które bardzo lubię jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za miłe komentarze i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń