Strucla z orzechami i cynamonem


Składniki:
Ciasto drożdżowe:
375 g mąki pszennej
1 jajko
150 ml mleka
45 g cukru
4 g cukru waniliowego
50 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
Nadzienie:
100 g orzechów (laskowych, włoskich lub pekan)
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Kruszonka:
50 g masła
10 łyżek mąki
4 łyżki cukru
cukier waniliowy

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i wlewamy mleko z jajkami, dodajemy masło, sól i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz.
Przygotowujemy nadzienie. Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy do miski. Dodajemy cynamon, sok z 1/2 cytryny, miód, ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 4 mm. Smarujemy przygotowanym nadzieniem i zwijamy. Następnie kroimy w plastry, układamy na wyłożonej pergaminem blasze (jak na zdjęciu poniżej) i pozostawiamy do podwojenia objętości.


Przed samym pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Po wystudzeniu możemy polać lukrem. Lukier robimy mieszając cukier puder z kilkoma kroplami cytryny i wody.




Komentarze

  1. Bardzo się cieszę, że moje przepisy kuszą i inspirują. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie się piecze, wygląda apetycznie :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty