środa, 20 sierpnia 2014

Skrzydełka Buffalo z frytkami z batatów i śliwkowym sosem BBQ

Buffalo Wings miały swój początek w miejscowości Buffalo w stanie Nowy Jork, a dokładniej w Anchor Bar prowadzonym przez Teresę i Franka Bellissimo. Skrzydełka kurczaka w słodko-pikantnym sosie przygotowała Teresa (z tego co akurat miała w lodówce) dla syna i jego kolegów, którzy przyszli z wizytą do baru. Przekąska ta natychmiast stała się hitem i szybko weszła do stałej oferty.
Obecnie danie to jest popularne w niemal całych Stanach Zjednoczonych, więc istnieje wiele sposobów ich przyrządzania. Ponoć jest to przekąska nr 1 podczas Super Bowl, największego sportowego wydarzenia w USA. Oryginalne skrzydełka Buffalo są smażone na głębokim tłuszczu i obtaczane w sosie, ale równie popularne są pieczone i grillowane. Ja wybrałam metodę przygotowania skrzydełek w piekarniku i nieskromnie muszę przyznać, że w towarzystwie frytek z batatów i śliwkowego sosu BBQ smakują wybornie. Gorąco polecam!


Składniki:
Skrzydełka Buffalo:
1 kg skrzydełek z kurczaka
30 g masła
1 ząbek czosnku
2 płaskie łyżki cukru brązowego
1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)
2 łyżki sosu pomidorowego (lub koncentratu)
1 łyżeczka sosu tabasco
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól
Śliwkowy sos BBQ:
4 łyżki sosu pomidorowego (lub koncentratu)
3 duże śliwki
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 szalotka
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu cayenne
2 łyżki powideł śliwkowych
Frytki z batatów:
1 kg dużych batatów
kilka łyżek oliwy
sól
kolorowy młotkowany pieprz
Przygotowanie:
Skrzydełka Buffalo: Skrzydełka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 części w miejscach zgięć. Najcieńsze części skrzydełek wyrzucamy. Dwie pozostałe części nacieramy solą.
Do rondelka dajemy masło, roztapiamy je na małym ogniu i smażymy na nim przez 15 sekund czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Rondelek stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy resztę składników marynaty: miód, sos pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcją grilla. W centralnej części piekarnika ustawiamy kratkę, a pod nią blaszkę do pieczenia. Na kratce układamy skrzydełka i pieczemy przez 15 minut. Powinny być ładnie zrumienione. Następnie obracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.
Śliwkowy sos BBQ: Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło i smażymy na nim przez minutę drobno posiekaną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy śliwki, cukier, miód, sos sojowy, pieprz cayenne i sos pomidorowy. Gotujemy około 15 minut, aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy powidła śliwkowe.
Frytki z batatów: Bataty obieramy i kroimy w słupki. Wkładamy do miski, polewamy oliwą i mieszamy aby frytki pokryły się warstwą tłuszczu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 230 st.C (funkcja góra dół).




3 komentarze:

  1. aranżacja zdjęcia wprost na Walentynki, chyba zrobimy sobie taka ucztę dziś, bo my z tych co walę tynki niż walentynki

    OdpowiedzUsuń