środa, 3 września 2014

Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bliny mają symboliczne znaczenie w tradycji rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapetach blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi.
Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami.

Składniki:
150 g serka Almette z chrzanem
1/2 pęczka posiekanego koperku
świeżo mielony pieprz
200 g śledzi a'la matias
Bliny:
22 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
370 ml ciepłego mleka
200 g mąki gryczanej
masło klarowane do smażenia
Do dekoracji:
1 cytryna pokrojona w plasterki
Przygotowanie:
Śledzie płuczemy (możemy je też wcześniej namoczyć, żeby nie były zbyt słone), osuszamy i kroimy w kosteczkę. 
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, sól, ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie do drugiej miski przesiewamy mąkę i wlewamy przygotowany rozczyn. Całość miksujemy na jednolitą masę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut.
Serek z chrzanem mieszamy z posiekanym koperkiem i przyprawiamy pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy małą ilość klarowanego masła, wlewamy łyżką po 3-4 bardzo małe porcje ciasta i smażymy placuszki z dwóch stron, aż się lekko przyrumienią.
Na każdym blinie rozsmarowujemy porcję serka, układamy kawałki śledzia i dekorujemy plasterkiem cytryny.

2 komentarze: