piątek, 5 września 2014

Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym

Składniki:
1,5 kg pomidorów
główka czosnku
2 cebule
1 litr bulionu warzywnego
oliwa
sól 
pieprz
Zielony makaron:
1 duże jajko
150 ml mleka
100 ml wody mineralnej gazowanej
2/3 szklanki mąki
szczypta soli
garść posiekanej pietruszki
garść posiekanej bazylii
masło klarowane
Przygotowanie:
Zupa: Pomidory i cebule kroimy w ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nieobraną główkę czosnku przekrawamy na połowę bez obierania i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 st.C (termoobieg) przez godzinę. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, czosnek obieramy z łupinek. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. przyprawiamy solą i pieprzem. 

Makaron:  Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodajemy poszatkowane zioła i miksujemy blenderem, aż uzyskamy zielone ciasto. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy naleśniki. Po usmażeniu naleśniki zwijamy w rulon i kroimy na cienkie paski.




2 komentarze:

  1. Wspaniały sposób podania. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń