wtorek, 2 września 2014

Czekoladowe ravioli z serkiem, malinami, borówkami i sosem z białej czekolady

 Składniki:
Ciasto do ravioli:
250 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1/2 szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru
Sos z białej czekolady:
100 g białej czekolady
150 ml śmietany kremówki
Farsz:
serek Almette z malinami i jagodami
maliny
borówki
Dodatkowo:
uprażone płatki migdałów
listki mięty

Przygotowanie:

Kakao mieszamy z mąką. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy do mąki. Na stolnicy wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy do uzyskania bardzo cienkiego płatu. Na jednej połowie w równych odstępach układamy łyżeczkę serka i owoce. Nakrywamy drugą połową ciasta i dociskamy. Ostrym nożem lub radełkiem wycinamy kwadraty ciasta z nadzieniem w środku. Ravioli gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną soli. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię  i wyjmujemy łyżką cedzakową.
Sos z białej czekolady:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W rondelku podgrzewamy śmietanę, po czym wlewamy ją do miski z czekoladą i dokładnie mieszamy. 

Na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów.

Ravioli podajemy polane sosem z białej czekolady, posypane uprażonymi płatkami migdałów i udekorowane malinami, borówkami i listkami mięty.






4 komentarze:

  1. Nie dość, że pięknie się prezentują, to wyśmienicie muszą smakować!!! :) Kapitalna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe te ravioli :) Z chęcią spróbowałabym jednego, mimo że niezbyt często jadam słodycze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, niesamowity deser, wygląda bardzo elegancko i gustownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń