czwartek, 25 września 2014

Strucla z powidłami

Ciasto drożdżowe uczy mnie cierpliwości. Wyrasta dość wolno, ale konsekwentnie. Potrzebuje czasu i spokoju. Nie ma mowy o pośpiechu. Warto poczekać, a odwdzięczy nam się puszystością i smakiem. Nie można mu się oprzeć. W duecie z kubkiem mleka lub, jak kto woli, kawy smakuje obłędnie. Muszę przyznać, że ostatnio bardzo polubiłam przygotowywanie różnych wypieków z ciasta drożdżowego. Często eksperymentuję nie tylko ze słodkimi drożdżówkami, ale też pieczywem. Lubię obserwować jak wyrasta i uwielbiam zapach piekącego się w piekarniku drożdżowego ciasta rozchodzący się po całym domu.
Składniki:
375 g mąki pszennej
1 jajko 150 ml mleka
45 g cukru
4 g cukru waniliowego
50 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
Ponadto:
150 g powideł
mleko do posmarowania
Kruszonka:
50 g masła
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i wlewamy mleko z jajkami, dodajemy masło, sól i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 4 mm. Smarujemy powidłami i zwijamy. Układamy na wyłożonej pergaminem blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ostrym nożem, nacinamy struclę pośrodku, prawie do samej blachy.


 Odstawiamy i czekamy, aż strucla "rozłoży" się na boki. Przed samym pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. Ciasta drożdżowe to zdecydowanie moje ulubione. Z kubkiem mleka - bezcenne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam ciasto drożdżowe, ma w sobie coś takiego... Nie potrafię mu się oprzeć :)
    Twoja strucla kusi mnie ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń