niedziela, 14 grudnia 2014

Kopytka z kozim serem

Recepturę tradycyjnych kopytek wzbogaciłam o dodatek serka koziego z czosnkiem i ziołami, co moim zdaniem, dobrze im zrobiło. Wyszły bardzo kremowe, delikatne i aromatyczne.
Wartości odżywcze sera koziego są ogromne, dlatego kozie mleko i sery zasłużenie święcą triumfy. Posiadają wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowią skarbnicę mikroelementów, takich jak wapń, potas, fosfor czy magnez, niezbędnych do budowy kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Szklanka koziego mleka pokrywa aż 33% dziennego zapotrzebowania na wapń oraz 17% dziennego zapotrzebowania na białko. Jedzmy więc kozie produkty na zdrowie!


Składniki:
0,5 kg ziemniaków
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
140 g koziego serka do smarowania z czosnkiem i ziołami Merci Chef
Do  podania:
kiełbasa
rukola


Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, lekko studzimy i przeciskamy przez praskę razem z kozim serkiem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy mąkę i jajko, całość zagniatamy na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat, dzielimy na części i z każdej formujemy wałek o grubości palca. Wałek lekko spłaszczamy i kroimy na ukośne kawałki. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Można je jeść od razu, lub przestudzić, a następnie odsmażyć na patelni  z plasterkami kiełbasy. Przed podaniem możemy udekorować rukolą. 




1 komentarz:

  1. Kopytka z kozim serem to naprawdę bardzo pyszne danie. Dawniej miałem okazję spróbować tego. Muszę powiedzieć, że niebo w ustach. Mam nadzieję, że niedługo znowu będę mógł spróbować kopytek w takim wydaniu. Naprawdę polecam każdemu kto nie miał jeszcze okazji spróbować.

    OdpowiedzUsuń