niedziela, 21 grudnia 2014

Muffiny piernikowe renifery

Smak świąt i ulubionego piernika spakowany w postaci małych muffinek reniferów. Pachną i smakują lepiej niż niejeden piernik. Są miękkie, aromatyczne i nie za słodkie. Wesołych Świąt!

Składniki na 12 muffinek:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
0,5 szklanki  oleju
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki miodu
1 jajko
100 g posiekanej mlecznej czekolady
1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)
Do dekoracji:
100 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
lukier plastyczny czarny i biały (oczy)
czerwone cukierki M&Ms (noski)
precelki (poroże)
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i  starte jabłko.
Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu dekorujemy muffinki.



1 komentarz: