środa, 3 grudnia 2014

Pasztet z gęsi

Niezły pasztet.... Z gęsi. Tym razem w wersji do smarowania. Domowy pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę. 
 Składniki:
1/2 kg gęsiego mięsa
150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu
50 g gęsiego smalcu
1 cebula
1 jajko
200 ml bulionu z gęsi
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na gęsim smalcu smażymy pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i krótko smażymy, żeby pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa razem z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajko, sól, pieprz, bulion i dokładnie mieszamy. Możemy to zrobić mikserem. Masę przekładamy do jednego dużego lub kilku mniejszych naczyń żaroodpornych. Pasztet najlepiej zapiekać w kąpieli wodnej, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie przypali się. Naczynie lub naczynia z pasztetem wkładamy do dużej głębokiej blaszki, do której wlewamy wodę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.C od 40 minut do godziny, w zależności od wielkości naczyń w których zapiekamy pasztet. Gotowy powinien być ładnie przyrumieniony. Pasztet jest w wersji do smarowania, więc kiedy będzie wystudzony proponuję zalać go cienką warstwą roztopionego gęsiego smalcu, który doda mu smaku, zabezpieczając jednocześnie przed wysychaniem i przedłuży jego trwałość.



1 komentarz:

  1. Hej :) Może zechcesz dołączyć do naszej kulinarnej społeczności?
    http://katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń