Świąteczne ciasteczka cynamonowe
Ciasteczkowe przedświąteczne szaleństwo powoli, ale zdecydowanie wkracza w zacisze naszego domu. Wonią miodu i cynamonu muska i zniewala wrażliwe zmysły. Oczom trudno oprzeć się pokusie słodyczy, gdy kolorowe, niemal bajkowe wzory zdobią każde ciasteczko. Dekorowanie ciasteczek to ogromna frajda i to nie tylko dla dzieci :) Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nie ma Świąt bez kolorowych ciasteczek, które można powiesić na choince, albo zajadać do gorącej czekolady.
Składniki:
1 jajko
100 g masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie:
W garnuszku roztapiamy masło z cukrem, miodem i ekstraktem waniliowym. Mieszając doprowadzamy masę do wrzenia, następnie studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cynamon, sól, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto mikserem, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki, żeby powiesić je na choince. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 7-9 minut. Kiedy ciasteczka ostygną możemy ozdobić je lukrem i posypkami.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńCo prawda to prawda.Święta się zbliżają. Ciasteczka przydałyby się na stole. Niestety ciasta i ciastka mi nie wychodzą ale może tym razem się uda wykorzystując ten przepis.
OdpowiedzUsuńUda się, nie może być inaczej. Powodzenia!
Usuń