Grahamki

Przygotowywanie domowego pieczywa niezmiernie mnie cieszy. Zapach roznoszący się po całym domu gdy w piekarniku piecze się chleb, bułki czy chałka jest hipnotyzujący. Pieczenie pieczywa uzależnia, potwierdzą to wszyscy, którzy spróbowali. Eksperymentom z różnymi rodzajami mąki i dodatków nie ma końca. Ręka w górę, kto ma ochotę na domowe grahamki!


Składniki:
Zaczyn (podmłoda):
10 g świeżych drożdży
100 ml wody
100 g mąki pszennej typ 750

Ciasto na bułki:
200 ml letniej wody
50 g otrębów orkiszowych lub pszennych
300 g mąki pszennej typ 750
100 g mąki pszennej typ 1850
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek przed pieczeniem
płatki owsiane
Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem
Mieszamy w misce składniki zaczynu i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji.

W dniu pieczenia
Otręby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut.Następnie mieszamy przygotowany zaczyn z namoczonymi otrębami i pozostałymi składnikami na ciasto. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Jeśli nie lubicie brudzić sobie rączek, ciasto możecie przygotować mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta.
Wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 9 równych, okrągłych bułek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia trzy rzędy, po 3 bułeczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30-40 minut do kolejnego wyrastania.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni C. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy blachę z bułkami i spryskujemy piekarnik wodą, aby go zaparować. Bułki pieczemy 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy na kratce, aby odparowały.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty