Pleśniak z rabarbarem

Są pewne smaki do których chętnie wracamy, bo kojarzą nam się z beztroskimi momentami dzieciństwa. Pleśniak to ciasto, które piekłam z moją ciocią (mistrzynią wypieków w naszej rodzinie) kiedy byłam jeszcze małą dziewczynką. W majowym nastroju wracam więc do smaków z dzieciństwa i do mojego pleśniaka dodaję rabarbar, którego piękne zielono-różowe łodygi przytargałam dziś ze straganu. Czy wspominałam już, że uwielbiam maj? Za rabarbar, szparagi, botwinkę, bez kwitnący za oknem i piękną pogodę. Miłego weekendu kochani!



Składniki:
Kruche ciasto:
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
70 g cukru pudru
200 g zimnego masła
5 żółtek
1-2 łyżki lodowatej wody
3 łyżki kakao

Dodatkowo:
5 białek
170 g cukru
szczypta soli
słoik dżemu truskawkowego
4 łodygi rabarbaru
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami. Jeśli ciasto nie będzie ładnie się łączyło dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy. Z ciasta formujemy 2 kule (jedną jasną, drugą ciemną), każdą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażalki na 40 minut.

Na około 5 minut przed wyjęciem ciasta z lodówki ubijamy pianę z białek.
W misie miksera umieszczamy białka, wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na średnich obrotach. Kiedy piana będzie już lekko sztywna wsypujemy cukier i ubijamy, aż będzie sztywna i lśniąca.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (grzanie góra/dół).
Blaszkę o wymiarach około 30x20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Najpierw na grubych oczkach tarki ścieramy jasne ciasto i rozprowadzamy równą warstwę po dnie blaszki. Jasną warstwę ciasta smarujemy dżemem truskawkowym i układamy pokrojony na kawałki rabarbar. Następnie ścieramy na grubych oczkach 2/3 ciemnego ciasta, wyrównujemy warstwę. Kolejna warstwa to piana z białek, a na koniec posypujemy resztą startego ciemnego ciasta, tak aby powstała kruszonka.

Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, ustawiamy piekarnik na grzanie od dołu i pieczemy jeszcze około 10 minut.




Komentarze

  1. O jak dobrze że mi ten przepis wpadł w oko. Uwielbiam a zapomniałam :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez nie piekłam tego ciasta całe lata. A z rabarbarem smakuje genialnie. Polecam!

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale. To smaki także mojego dzieciństwa. Postanowiłam, że jutro upiekę. Będzie na niedzielę ;-) Jak dotrwa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Moje do niedzieli nie dotrwało:/ Było pyszne! Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Mam i ja. Niestety nie miałam rabarbaru i zrobiłam z dżemem i truskawkami ale następnym razem zrobię orygniał. Pycha. Dziękuję i pozdrawiam. https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/05/15/plesniak-z-dzemem-i-truskawkami/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota :) jemy na ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Moje znikło w oka mgnieniu. Pozdrawiam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty