wtorek, 20 grudnia 2016

Kapusta z grzybami

Wigilijnym przygotowaniom towarzyszy zapach duszonej kiszonej kapusty i suszonych grzybów, docierający do każdego zakamarka domu. Kapusta z grzybami to nieodłączny element kolacji wigilijnej. Tradycje kulinarne, które przetrwały do dziś, kształtowały się na przestrzeni wieków, gdy zwyczaje pochodzące z czasów pogańskich przeplatały się ze zwyczajami wprowadzonymi przez Kościół. Potrawy które pojawiają się na naszych wigilijnych stołach, dla naszych przodków miały znaczenie symboliczne. Uważano, że kapusta ma wielką moc, która chroni od złego i zapewnia siłę i witalność. Grzyby, według ludowych wierzeń, umożliwiały nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych, wykorzystywano je podczas ludowych obrzędów. Podawane podczas wieczerzy wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli. Potrawy z grzybami miały przynieść szczęście i pomyślność oraz zapewnić dostatek.


Składniki:
500 g kapusty kiszonej
40 g suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka cukru
pieprz
sól
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 20 minut). Następnie wyjmujemy z wywaru w którym się gotowały (wywar zostawiamy), kroimy na mniejsze kawałki.
Odciskamy sok z kapusty,  a kapustę siekamy i wkładamy do garnka. Zalewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania do kapusty dodajemy grzyby i wywar w którym się gotowały. Na patelni podgrzewamy olej i szklimy posiekaną cebulę. Gdy cebula ładnie się podsmaży dodajemy łyżkę masła,  a gdy się roztopi zawartość patelni dodajemy do kapusty. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.



2 komentarze:

  1. mmmmmm już nie mogę się doczekać tych wszystkich pyszności <3

    OdpowiedzUsuń