czwartek, 1 grudnia 2016

Przyprawa korzenna do pierników

Mieszanka przypraw korzennych to zdecydowanie "must have"sezonu piernikowo-zimowego. U mnie ten sezon rozpoczyna się już w listopadzie i tak aż do świąt piekę pierniczki z dużą częstotliwością, bo znikają błyskawicznie. To ulubione ciasteczka moich dzieci. Przepis na pierniczki znajdziecie tu. Pierniki nie byłyby piernikami bez dodania do nich aromatycznych przypraw, którym zawdzięczają charakterystyczny smak i zapach, ale nie tylko. Te egzotyczne przyprawy, takie jak cynamon, goździki, kardamon, imbir itd mają też właściwości konserwujące i lecznicze. Zanim zostały docenione w kuchni, służyły jako leki, afrodyzjaki i kadzidła. Były towarem niezwykle cennym, traktowanym na równi ze srebrem i złotem. Dziś dostęp do tych przypraw mamy nieograniczony. W sklepach znajdziemy zarówno poszczególne przyprawy korzenne jak i gotowe ich mieszaki. Zapytacie po co więc robić własną? Przyjrzyjcie się składnikom z jakich gotowa przyprawa się składa. Ja w składzie gotowych przypraw znalazłam cukier, mąkę i kakao, które z korzennymi nie mają nic wspólnego i zamiast za przyprawy, płacimy za wypełniacze. Przygotowanie własnej mieszanki przypraw do pierników to nic trudnego, zajmuje kilka minut i mamy prawdziwie korzenny dodatek nie tylko do świątecznych wypieków. Możemy używać jej jako dodatek do aromatycznej herbaty (polecam dodać do niej plasterek pomarańczy i odrobinę miodu), rozgrzewającego grzańca i innych świątecznych potraw jak np korzennych śledzi


Składniki:
10 płaskich łyżeczek mielonego cynamonu 
4 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 czubate łyżeczki goździków
2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 czubata łyżeczka ziaren kolendry
2 gwiazdki anyżu
Przygotowanie:
W moździerzu ucieramy goździki, następnie kolendrę i gwiazdki anyżu na pył. Przyprawy te można przesiać przez sitko i wsypać do słoiczka. Dodajemy cynamon, imbir, kardamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, pieprz. Wszystko razem mieszamy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz