Piernik na powidłach śliwkowych

Czy pachnie już u Was Świętami? Bo magia Świąt to nie tylko choinka, kolędy i prezenty, ale przede wszystkim zapachy przygotowywanych potraw, docierające do wszystkich zakamarków domu. Okazuje się, że zapachy które towarzyszą przyjemnym przeżyciom, takim jak Święta Bożego Narodzenia, głęboko zapisują się w naszej pamięci. Dlatego umowny zapach świąt tak silnie działa, że dorośli ludzie pod jego wpływem powracają do przeżyć z dzieciństwa i bardziej odczuwają świąteczną atmosferę. Wśród świątecznych zapachów nie może zabraknąć zapachu korzennych przypraw używanych w tym okresie w dużych ilościach do świątecznych wypieków. Brawo dla tych, którym udało się przygotować tradycyjny, staropolski piernik dojrzewający, a dla pozostałych, którzy tak jak ja cenią sobie nieskomplikowane wypieki "na szybko" , mam przepis na bardzo udany, wilgotny piernik na powidłach śliwkowych. Jest to ostatni przepis w tym roku, życzę więc Wam Kochani wesołych Świąt i samych wspaniałości, nie tylko na świątecznym stole. A Nowy Rok niech nam wszystkim obfituje we wspaniałe smaki, zapachy i doświadczenia:)*


Składniki:
350 g mąki pszennej
75 g cukru pudru
25 g cukru z wanilią
15 g kakao
15 g przyprawy do piernika z tego przepisu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
120 g roztopionego masła
250 ml mleka
200 g powideł śliwkowych (przepis)
2 łyżki płynnego miodu
3 jajka

Polewa:
100 g czekolady
100 ml śmietany 30%
50 g masła
bakalie do dekoracji
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier puder, cukier z wanilią kakao i przyprawę korzenną oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce mieszamy powidła z mlekiem, jajkami, miodem i roztopionym masłem. Następnie płynne składniki przelewamy do suchych i wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy 60 minut (do tzw suchego patyka) w temperaturze 175 stopni C. 

Po wystudzeniu ciasto pokrywamy polewą czekoladową z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady wymieszanej z masłem i śmietaną. Dekorujemy bakaliami (żurawiną, suszonymi śliwkami, orzechami, morelami, migdałami itd).


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty