wtorek, 13 sierpnia 2013

Burgery domowe

Burgery to symbol i pozycja kultowa kuchni amerykańskiej. Niestety kojarzą się głównie z sieciami fast food'ów i śmieciowym jedzeniem. Burgery, które jemy w sieciowych barach są jednak tylko kiepską karykaturą prawdziwych burgerów. Zrobione z dobrej jakości mięsa i domowego pieczywa z dodatkiem warzyw z całą pewnością będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe!

Gwiazdą tego dania jest mięso, dlatego musi to być dobrej jakości wołowina (np antrykot). Najlepiej zmielić je samemu na grubych oczkach. Najlepiej smakują pieczone na grillu, ale można je także smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Należy pamiętać, że burgery solimy dopiero w momencie grillowania/smażenia.

Bułki można upiec samemu, ale jest to dość czasochłonne. Można też kupić gotowe pieczywo, ale nie ograniczajmy się tylko do klasycznych bułek hamburgerowych z sezamem. Świetnie sprawdzą się kajzerki, grahamki, ciabatty.... Możliwości jest wiele.

Sos- podobno dobry burger broni się sam i nie potrzebuje żadnego sosu. Ja jednak przygotowuję bardzo prosty, rewelacyjnie komponujący się ze wszystkimi składnikami sos na bazie ketchupu (mój ulubiony Ketchup Włocławek) z dodatkiem posiekanej cebuli i korniszona. Gorąco polecam, nie tylko do burgerów.

Dodatki to zwykle sałata, pomidor, cebula, ogórek konserwowy, ser.


Składniki na 7-8 burgerów:
1 kg wołowiny mielonej (antrykotu)
cebula
natka pietruszki
70 ml wody lub zimnego rosołu
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy

Sos:
ketchup
cebula
ogórki konserwowe

Dodatki:
7-8 bułek
plastry pomidora
ser
krążki czerwonej cebuli
Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od przygotowania sosu. Drobno siekamy cebulę i ogórki konserwowe, mieszamy razem z ketchupem w misce. Opcjonalnie można dodać jeszcze musztardę francuską.
  • Mieloną wołowinę wyrabiamy ręką, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pietruszkę. Stopniowo w trakcie wyrabiania dodajemy wodę, łyżkę musztardy i pieprz. Formuje burgery (7-8 sztuk) wielkości bułek, o grubości 1,5-2 cm. 
  • Burgery smażymy na patelni grillowej po około 4-5 minut z każdej ze stron. Usmażone burgery możemy posolić i przykryć folią aluminiową.
  • Przekrojone bułki podgrzewamy w tosterze lub piekarniku, tak aby były chrupiące.
  • Przygotowujemy dodatki: plastry sera, pomidora, ogórka, czerwonej cebuli, liście sałaty.
  • Na spodzie gorącej bułki kładziemy plaster sera, następnie łyżkę przygotowanego sosu, burgera, plaster pomidora, ogórka konserwowego, krążki czerwonej cebuli i przykrywamy bułką.
  • Do zjedzenia tego przysmaku przydadzą się sztućce.

 

3 komentarze: