poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Chili con carne

Szybkie, sycące, pikantne danie kuchni meksykańskiej. Składa się z mielonej wołowiny, papryki, czerwonej fasoli. Potrawa ma bardzo intensywny smak za sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno.
Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami.

 
Składniki:
1 łyżka oliwy
1 biała cebula, pokrojona w kostkę
1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
500g mielonej wołowiny
1 puszka 400g obranych pomidorów
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 biała papryka, pokrojona w kostkę
2-3 papryczki chilli, peri peri lub jalapeno
1 puszka 400g czerwonej fasoli w zalewie, odsączonej i przepłukanej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
 
Przygotowanie:
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek, ostre papryczki, kumin. Stopniowo dodajemy zmieloną wołowinę i pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Całość gotujemy około 20 minut, mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną czerwoną fasolę. Podajemy na ciepło z kukurydzianymi nachosami.
 
 
 


1 komentarz:

  1. skoro ma w sobie kumin to już wiem, że pokochałabym to danie! :)

    OdpowiedzUsuń