środa, 28 sierpnia 2013

Kurki po prowansalsku


Kurki po prowansalsku
(przepis pochodzi z doradcasmaku.pl)
Składniki:
200g grzybów: kurki lub inne
1 szalotka
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
olej
30g masła
1 pomidor
posiekana natka pietruszki
gałka muszkatołowa
tymianek
40ml białego wina
4 pomidorki koktajlowe
sól
pieprz
Przygotowanie:
  1. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy.
  2. Następnie kroimy grzyby i obranego ze skóry pomidora w średnie kawałki.
  3. Przygotowujemy 2 patelnie, na jednej rozgrzewamy oliwę, na drugiej olej z odrobiną masła. Na bardzo gorącą patelnię z oliwą wrzucamy kurki przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy grzyby puszczą wodę, przekładamy je łyżką cedzakową na patelnię z rozgrzanym olejem i masłem. Chwilę podsmażamy i przesypujemy grzyby do durszlaka, by odcedzić je od pozostałego oleju.
  4. Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, natkę pietruszki, pokrojonego pomidora oraz gałkę muszkatołową i tymianek. Następnie dodajemy wino i podsmażamy wszystko na małym ogniu. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i do powstałego sosu dorzucamy odrobinę masła. Wszystko mieszamy aż masło się rozpuści. Patelnię stawiamy z powrotem na ogniu i wrzucamy grzyby. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Zwiększamy nieco ogień i smażymy wszystko 3-4 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz