Stek z kurkami i puree z dyni
Puree z dyni
Składniki:
mała dynia
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
szczypta imbiru
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1 łyżka masła
oliwa
sól
pieprz biały
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy przez chwilę posiekaną szalotkę i czosnek. Dynię obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do szalotki i czosnku. Dolewamy sok z pomarańczy, bulion i dusimy około 20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, dodajemy masło i ewentualnie łyżkę gęstej śmietany. Wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy.
Przepis na kurki po prowansalsku znajdziecie w poprzednim poście.
Stek z polędwicy wołowej o grubości około 2 cm przyprawiamy czarnym pieprzem i smażymy na oleju po 3-4 minuty z każdej strony, następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 5 minut. Solimy przed podaniem. Świetnie smakuje z masłem czosnkowym (masło+czosnek+zioła).
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt, wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń