Zupa krem z dyni
Dyniowy sezon właśnie się rozpoczął, co oznacza nieubłaganie zbliżającą się jesień. Ja sezon dyniowy w mojej kuchni otwieram moją ulubioną zupą z dyni z mlekiem kokosowym.
To uniwersalne warzywo możemy wykorzystać w kuchni na nieskończenie wiele sposobów. Surowy miąższ dyni jest wodnisty i pozbawiony smaku, dopiero po doprawieniu i wkomponowaniu w potrawy nabiera smaku i charakteru. Poza tym, jest niskokaloryczna (27 kcal na 100g), sycąca, zawiera błonnik, beta-karoten, potas i kwas foliowy.
Składniki:
1 dynia hokkaido
2 szalotki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1,5 litra bulionu warzywnego
400ml mleka kokosowego
1 łyżeczka curry w proszku
sól
pieprz biały
Przygotowanie:
Dynię myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Szalotki i czosnek drobno siekamy. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i smażymy warzywa około 10 minut, często mieszając.
Następnie usmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem, dodajemy mleko kokosowe, curry, sól i biały pieprz.
Koniecznie muszę spróbować, bo od dawna chodzi za mną taka zupa ! :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam, pychaaa <3
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! To moja ulubiona zupa z dyni.
UsuńWłaśnie zrobiłam, zupa przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńLepszej nie jadlam, pycha!
OdpowiedzUsuńPychota! Z dyni, z brokułów - uwielbiam je wszystkie.
OdpowiedzUsuń